Ugjennomtrengelighet

APOKALYPSENS RYTTER #4: UGJENOMMTRENGELIGHET

Ugjennomtrengelighet er en form for tilbaketrekning der en av partnerne gjør seg utilgjengelig. Det oppstår ofte som følge av emosjonell utmattelse, når de tre andre rytterne ikke virker lenger. På engelsk kaller Gottman det stonewalling, altså det å bygge en steinmur rundt seg selv. Hvordan vet du at noen driver med ugjennomtrengelighet? Her er hvordan de kan oppføre seg i en konflikt:

  • langvarig stillhet
  • ingen blikkontakt
  • steinansikt
  • snur seg vekk
  • forlater rommet uten forklaring
  • driver med noe helt annet
  • ignorerer deg

Ugjennomtrengelighet er en av de 4 kommunikasjonsformene som John og Julie Gottman kaller Apokalypsens fire ryttere. De 3 andre ryttere er foraktforsvar og kritikk (10 principles for doing effective couples therapy, Gottman og Gottman). Akkurat som Apokalypsens fire ryttere, sprer disse måtene å snakke til hverandre på giftighet og ødeleggelse i et parforhold. Og før vi vet ordet av det har de flyttet inn for godt og uansett hvor mye vi anstrenger oss for å få dem til å forsvinne, dukker de opp igjen gang etter gang etter gang. Etterhvert flytter også inn bitterhet og utmattelse…

Når ugjennomtrengelighet trer inn er det dessverre et dårlig tegn for forholdet. Det er et tegn på at man enten er emosjonelt trigget og at kroppen opplever en stressreaksjon (det autonome nervesystemet er aktivert). Eller at mann prøver å unngå å bli trigget og beskytter seg mot angrepet. Det er også ofte et tegn på at kritikk, forakt og forsvar ikke virker lenger og at man orker ikke å slåss mer. Og da ser man stort sett kun to valg: resignasjon eller avskjed.

I deres Love Lab fant Gottman at 85% av de som drev med ugjennomtrengelighet er menn. Og det er så frustrerende for partneren når menn trekker seg helt tilbake at de prøver enda hardere å nå dem og få en respons! Gjett da hvordan mennene reagerer? Det stemmer: de trekker seg enda mer tilbake…

Når det er kvinnen i parforholdet som driver med ugjennomtrengelighet ringes det til parforholdets begravelse. Dette er som oftest hennes siste skanse før hun gir helt opp og ber om skilsmisse.  

 

Den eneste motgift mot ugjennomtrengelighet er å stoppe opp og praktisere selvomsorg (hyperlink til et innlegg om hva er selvomsorg) frem til begge partnere har roet seg ned emosjonelt.

 

Når jeg møter par i parterapi, viser jeg dem hvordan de kan praktisere selvomsorg. Vi tar ofte det for gitt at partneren vår skal gi oss omsorg når vi trenger det. Men de er selv ikke alltid i stand å gi oss den emosjonelle omsorgen vi trenger der og da.

Sannheten er at du vil oppleve mer trygghet, mer nærhet og mer balanse i forholdet ditt hvis begge praktiserer regelmessig selvomsorg.

Velkommen til gestaltterapi – som hjelper deg

I 2014 startet jeg Arendal Psykoterapi og Utvikling og nå kan jeg hjelpe deg med gestaltterapi uansett hvor i Norge eller verden du er. Via oppmøte, skjermmøte eller telefon kan jeg hjelpe deg med din psyke.

Jeg snakker norsk, fransk og engelsk flytende, og driver terapi i alle tre språkene etter behov – så her er du velkommen!

Gestaltterapeut Pascale Coutanceau