TERAPI ELLER COACHING: HVA VELGER JEG?

Det er ikke alltid lett å vite forskjellen mellom terapi og coaching. Jeg har selv prøvd å begripe det og forklare det på en tydelig måte i mange år uten å lykkes. Men nå, nå har det blitt tydelig for meg!

Terapi er vekstrommet der du får hjelp til å bearbeide følelsene dine samt lære gradvis å støtte deg selv emosjonelt. Hvis alt går som det skal blir du etterhvert mer selvstendig følelsesmessig og vil til slutt ikke trenge terapeuten din lenger. Terapirommet skal være et trygt sted for å kjenne på og prosessere skam, sorg, skyld, sinne, osv… Bearbeiding av store og små traumer hører til i terapirommet.

Coaching er vekstrommet der du får mulighet til å utvikle motivasjon og handlekraft, jobbe med målsetting, planlegging, finne nye utfordringer og overkomme hindringene knyttet til disse. Det kan selvfølgelig dukke opp skam, skyld, sorg, sinne, osv… i coaching, men fokuset i arbeidet er på fremtidige planer og de positive utfordringene som du selv velger.

Med andre ord:

      Terapi handler om å bearbeide smerte.

                                                                          Coaching handler om å fremme mot.

Det er ikke alltid lett å vite om man trenger terapi eller coaching. Da kan det være fint å bestille en time hos en terapeut eller en coach som kan hjelpe oss å finne ut av det. Hos meg kan du bestille en time gestaltterapi, og sammen finner vi ut hva du trenger videre. Her får du både terapi og coaching. (Og vi kan ta det online. Du trenger ikke møte opp fysisk. )

Noen ganger trenger vi terapi en stund før vi går videre med coaching. Enkelte mennesker starter med coaching og avdekker traumer som de trenger å bearbeide før de kan fortsette å fokusere på nye utfordringer.

Som mye annet i livet er det ikke alltid rett fram. Det viktigste er å velge en trygg og ærlig terapeut / coach som kan hjelpe deg å finne ut av hva du trenger der og da – og eventuelt henvise deg til en mer egnet fagperson hvis de selv ikke kan gi deg støtten du trenger.  

Terapi eller coaching - gestaltterapi hjelper deg