SPIS DEG GLAD!

Alt henger sammen. Hvis du har fulgt meg en stund, så vet du at jeg liker å gjenta denne påminnelsen ofte nok. Fordi det er sant! For at vi skal oppleve velvære, er det viktig at både kropp, tanker og følelser er i balanse. Det er derfor meningsfult for meg å oppmuntre deg til å 

Min gode venninne Sabine, fra Sabines surdeig kom på besøk forrige helg og delte denne nydelige oppskriften med meg: Miam-ô-fruit, det er navnet på retten og det uttales «miamåfrui», bokstavelig oversatt Nam-med-frukt, er en del av France Guillain-metoden (om du leser fransk, kan du lese mer om den her). Og jeg i min tur deler den med deg!

Det kan se ut som om det er kun noen frukt som er kuttet sammen i småbiter og blandet, men det er faktisk mye mer enn det, så følg godt med…

Før vi starter med selveste oppskriften dog, vil jeg si at dette er ikke en oppskrift for de som må skynde seg. Nei! Dette er en oppskrift for de som vil ta seg tid til å nyte glede av å forberede maten, kjenne på fruktenes konsistens under fingertuppene, lukte deres søt duft, betrakte blandingen av de forskjellige fargene i tallerken. Er man nøye tar det cirka 20 minutter å lage denne deilige tallerken. Med andre ord, dette er slow food. De franske instruksene som følger oppskriften oppfrodrer nemlig å spise innholdet av tallerken veeeeeldig langsomt (30-40 minutter!) samtidig som man tygger med oppmersomt nærvær – dette for å gjøre det lettere å fordøye. Så hvis du er interessert i å bringe mindfulness ved spisebordet ditt, så er dette retten for deg! 

Med andre ord er dette en perfekt sommerferie frokostrett.

(Det er selvfølgelig ønskelig med mest mulig økologiske ingredienser, i den grad det lar seg gjøre.)

Ikke ta vekk noe fra oppskriften og ikke legg til noe. Du kan spise den retten til frokost, lunsj eller middag.

Ingrediensene og fremgangsmåte:

  • ½ moden banan som du moser til den er flytende med en gaffel.
  • 2 spiseskjeer rapsolje. Bland oljen med bananen frem til oljen ikke er synlig lenger.
  • 1 ss (ikke toppet !) linfrø i pulver. Bland med banane-olje.
  • 1 ss (ikke toppet !) sesamfrø i pulver. Bland med resten.
  • 1 ss (ikke toppet !) diverse nøtter i pulver (cashew, peanøtt, valnøtt, hasselnøtt, solsikkefrø, gresskarfrø, osv…). Bland med resten.
  • 2 ts fersk sitronsaft. Bland med resten.
  • Legg på blandingen fersk frukt i terninger etter sesong og sted. Du skal IKKE ha med tørket frukt eller sitrusfrukt (appelsin, mandarin, grapefrukt…), eller melon/vannmelon, pga at de fordøyes for raskt.

Bon appétit!

Og husk å nyte både matlagingen og spisingen J.